Meseruha

Egyedi gyermekruházat. Játékos színek, karakterek a gyermekek egyéniségéhez alakítva. Tér az alkotásra, az inspirációra. Különleges játékok egy kis kincsestárból! Blog: :) Anyától anyáknak. Olyan dolgokról is, mely csak a szívünkben él!

Friss topikok

  • Szabó Endréné: Szia szeretnék egy pengét ,rendörautot?Lehetséges (2018.02.17. 20:08) Transformers Mentőbotok eredeti játékfigurák
  • Ildikó Vörösné Pécsi: Kedves Meseruha! A blogon látható báránykás jelmezt hogy készíthetem el illetve megrendelhetem-e? ... (2016.02.02. 15:06) Meseruha születése
  • Setiremegia: Üdv. Ötletet szeretnék kérni a báránykás jelmez elkészítéséhez. Miből lehet a fehér szőre a bárány... (2015.02.14. 22:16) Farsangi jelmez ötletek
  • Paleo Család: Gratulálok! olyan eredeti ötvözet ez az elképzelés, minden benne van, amit én is fontosnak tartok:... (2012.05.10. 11:07) sam 0-13

Közösség

Gyerek frizurák 2012

Kedvelt oldalaink

Fakultatív védőoltásokról


Készítettem egy riportot még szerdán dr Gábor Márta gyermekgyógyásszal. Épp Siófokon dolgoztam (besegítek egy ügyeleten. És bejött 4 fiatal egy édesanyával. Mindegyikük szemében félelem, ijedség és gyász. Szörnyű dolog egy gyermek, egy barát elvesztése. Csak a kérdés marad, miért?

Sok mindent lehet hallani a fakultatív oltásokról, pro és kontra. Mégis úgy érzem, amit megelőzhetünk, azt tegyük meg!

Most, hogy már hivatalos a téma, megosztom. 

M:Három fakultatív védőoltásról kérdeznélek az egyik a Meningococcus-C elleni a másik a bárányhimlő elleni, a harmadik bónusz kérdésem a kullancs ellenivel kapcsolatos. Anyaként leginkább azok jutnak el hozzám, amiket valahonnan hallok. Az orvosunk nem biztos, hogy mindenről ad tájékoztatást. Általában a kötelezőekről elmondja, ami fontos. Ez kinek a feladata lenne, mármint a tájékoztatás, hogy melyik védőoltás mégis miért hasznos?

dr Gábor Márta: Elsősorban a gyermekorvosok illetve védőnők feladata. Gyakorlatban általában az orvos az, aki fel szokta hívni a figyelmet, ha behoznak egy új fakultatív védőoltást, amit Ő is hatékonynak vél.

M: Te mely fakultatív oltásokat szoktak javasolni?

dr.Gábor Márta: Én a kullancs elleni védőoltást mindenképpen javaslom, illetve a Meningococcus, a bárányhimlő és a méhnyakrák elleni védőoltásokat. De természetesen mindenki maga dönti el. Sokszor tapasztaljuk, hogy sok szülő nem támogatja a fakultatív oltásokat. Lehet, hogy az áruk miatt, vagy mert régen ezek még nem voltak, és ismeretlenebbek. Vagy mert nem hisz akár a betegségben, akár a hatásukban. Mégis azt mondanám érdemes áttanulmányozni, mert a tudomány fejlődik, és ezek többségében nem egy hír hatására lettek kifejlesztve, hanem fontos, évekig tartó kutatások eredményei, olyan betegségek ellen, melyektől mindenképpen, ha tehetjük, érdemes a preventív megelőzés eszközével élni.

M:Én például a Meningococcust nem ismertem korábban, mit érdemes tudni róla?

dr.Gábor Márta: A Meningococcus C ellen létezik már pár éve fakultatív védőoltás. Érdekes ez a baktérium. A lakosság több mint 50%-nak torkában megtalálható ez a baktérium, mégsem lesz bajuk. Mégis minden évben meghal benne 510 fiatal ma Magyarországon. Nem tudjuk, hogy miért pont ők, hogy alkati lenne e, mintha ők nem tudnának védekezni ellene. Mégis mindig egy csapás. Két hulláma köztudott a csecsemő kori illetve a fiatal serdülőknél (gimnazisták, egyetemisták). A legszörnyűbb a betegségben, hogy pár napos lefolyású.

M: És van ez ellen fakultatív védőoltás?

dr Gábor Márta: Igen. Én mindig ajánlom már évek óta. 2 éves korig támogatva vásárolható meg (2-3000 forint), utána pedig 7000. Két oltás szükséges a védettséghez. De még nem regisztráltak védőoltást megkapott fiatalt, aki meghalt volna utána a betegségben. Nem tudhatjuk, hogy mi oltás nélkül belehalnánk e, lehet hogy nem, de minek kockáztatni?

M: A bárányhimlő elleni oltásról is kérdeznélek. Most kezdjük az ovit és itt ajánlották. Mit jelent az, hogy csak 15 évig véd? Nincs ebben kockázat, hogy pl kislánynál, épp fiatal felnőtt korban (gyermekszülés,stb) múlik el a védettség?

dr Gábor Márta: Mivel ez is egy viszonylag új oltás, még nincs erről teljesen pontos adat. Az biztos, és én emiatt támogatom, hogy az oltás ellenére is megkapjuk a bárányhimlőt, csak enyhébb, gyorsabb lefutású. Azaz összehasonlíthatatlan a két hét karantén, láz, egész testet beborító hólyagok azzal, hogy pár napig hőemelkedése van a babának, max egy pici hólyaggal. Nehéz elképzelni, hogy a gyermekkor eltelne úgy, hogy nem találkozik a baba bárányhimlőssel. Pláne oviban. Mire megjelennek a hólyagos tünetek, addigra az egész közösség elkapta. Ha pedig már elkapta, a test elkezdi termelni a védősejteket. Ez akkor is megtörténik, ha oltva volt. Később pedig ezek a védő sejtek egész életünkre megvédenek. 

M:Az, hogy meddig véd egy oltás, honnan tudják az orvosok?

dr Gábor Márta: Ezekből a védő sejt szintekből. Minden évben ezeknek a testben lévő szintjét követik nyomon. Mikor alacsony ez a szint, akkor rendelnek el ismétlést, emlékeztetőt. Úgy mint a kötelező oltások esetén is. A kullancs elleni oltásnál is ezt vizsgálják. Azért jó példa, mert jó pár év áll már mögötte. A kontrollok alapján pedig kiderült, hogy egyre ritkábban kell már ismételni az oltást. 3 évről indult, mára már 5 évente ismételjük a gyermekeknél, de valószínűleg ez is ritkább lesz, mivel megfelelően magas a védősejt szint, még ennyi idő múlva is.

M: Köszönöm, hogy válaszoltál nekem. :) Kicsit valóban elveszve éreztem magam e téren. További jó munkát neked, és büszke lehet Siófok, hogy ilyen remek, és gondos gyermekgyógyásza van. :)

2012.07.20. 22:06 meseruha

Címkék: család

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meseruha.blog.hu/api/trackback/id/tr84668789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása